LinkedIn tips

LinkedIn tips – Din guide till drömjobbet!

En bra och uppdaterad Linkedin-profil är viktigare än någonsin. Här är 10 viktiga Linkedin tips som ökar din chans till att få drömjobbet!

Har du inte uppdaterat din Linkedin-profil på ett tag? Då är det högaktuellt om du vill vara attraktiv på arbetsmarknaden! Merparten av företag och rekryterare arbetar aktivt med LinkedIn. Idag har många företag flyttat en betydande del av sin rekrytering och headhunting till just Linkedin. Det har därför aldrig varit viktigare med en stark, uppdaterad och bra Linkedin-profil. Här får du 10 smarta Linkedin tips som gör din profil både bättre och mer attraktiv!

1. Bli mer synlig och uppfattas som professionell

Varje Linkedin-profil har en unik webbadress (URL). Istället för att låta din profil ha en vald adress som t.ex. se.linkedin.com/in/471GX92KLWQ2YCE28 kan du byta den till din personliga webbadress som se.linkedin.com/in/dittnamn. När du gör detta blir din offentliga profil snyggare och bättre sökbar på sökmotorer som Google.

Gör så här: Välj ”Redigera profil”. Under den översta rutan med din bild och ditt namn finns en liten webbadress. Håller du muspekaren över denna så dyker ett kugghjul upp. Tryck på kugghjulet och välj sedan din personliga webbadress under: ”Webbadress till din offentliga profil”.

2. Välj rubriker med omsorg

Under ditt namn finns plats för en kort yrkesrubrik. Denna rubrik kommer att synas i alla sökresultat, så välj den med omsorg!

Söker du efter nya arbeten är detta speciellt viktigt. Istället för att bestå av en titel och ett företagsnamn, kan du t.ex. välja att kort och koncist beskriva din kompetens eller dina specialistområden. Söker du öppet efter nya jobb bör du vara tydlig och kan använda en yrkesrubrik som t.ex. ”Looking for new opportunities”.

3. Ladda upp professionell bild

I sökresultaten på Linkedin publiceras du tillsammans med din bild. Utan bild minskar chanserna för profilbesök och nya kontakter. Därför är användandet av bild ett viktigt Linkedin tips. Ett generellt LinkedIn tips är att använda ett professionellt foto anpassat till den bild du vill förmedla av dig själv där du utstrålar energi. Undvik bilder från senaste kräftskivan!

Enligt Linkedin ökar en profilbild antal potentiella profilbesök med upp till 11 gånger !

4. Bygg upp ett starkt nätverk

Ju fler kontakter du har på Linkedin, desto mer synlig och sökbar kommer du att bli för andra personer. En ny kontakt skapar effekter flera led bort. Eftersom synlighet är viktigt, ska du därför se till att skapa kontakt med personer som du känner. Ett allt för litet kontaktnät kommer (förutom sämre synlighet) med stor sannolikhet även skrämma iväg rekryterare och framtida arbetsgivare. Nedan är två exempel på hur du bygger upp ditt nätverk:

1. Nätverk > Lägg till kontakter kan du genom din e-postadress hitta kontakter som associeras med ditt e-postadress.

2. Nätverk > Hitta Alumner får du förslag på personer som är kopplade till samma utbildningar, skolor och universitet som du har gått

5. Utnyttja sammanfattningen

I den första delen av din profil kan du lägga till en sammanfattande text. Gör den kort, koncis och kärnfull. Det är din chans att ge ett första personligt intryck, berätta om din bakgrund, några framtida ambitioner eller viktiga personliga karaktärsdrag. För att inte bli allt för långrandig kan du med fördel göra din sammanfattning i punktform med 3-4 korta punkter som belyser det som är viktigast just nu. Tänk dock på att inte bli allt för personlig i din text. Din Linkedin-profil är betydligt mer öppen och offentlig än ditt personliga brev och CV.

6. Specificera dina kompetenser

I den nedre delen av din profil har du möjlighet att specificera dina kompetenser. Detta är ett utmärkt sätt att ge dina profilbesökare en bild av vad du kan och vill jobba med. Samtidigt blir du bättre sökbar för relevanta, framtida arbetsgivare. Välj kompetenser som du besitter och framför allt som du vill bli associerad och sökbar med.

7. Gör korta arbetsbeskrivningar

Ett genrerellt Linkedin tips är att vara sammanfattande och relevant.

Less is more!

Skriv därför alltid kort och koncist. När du lägger till dina arbeten så är det bra att komplettera den grundläggande informationen (som titel, arbetsgivare och årtal)  med en kort arbetsbeskrivning. Berätta vad du har haft för arbetsuppgifter, vad du har ansvarat för och belys gärna ett konkret resultat. Siffror och statistik bidrar till  ökad trovärdighet för läsaren!

Exempel på hur en arbetsbeskrivning kan se ut:

2011-2006 Företag X, Stockholm

Marknadschef. Arbetade med ansvar för företagets globala marknadsföring. Personalansvar, budgetansvar och utbildningsansvar så arbetade jag i en nära dialog med kunder och externa leverantörer. 2014 utsågs mitt projekt Y till årets mest lönsamma innovationsprojekt av organisation Z.

8. Använd bilder och media

När du redigerar din Linkedin-profil har du möjlighet att lägga till bilder, videoklipp, presentationer eller bildspel. Passar på att utnyttja detta, visa exempel, dela en presentation eller bild.

9. Ta bort alla buzz-word

”Expert på att ha många bollar i luften”, ”Är en teamplayer” och ”Är flexibel och anpassningsbar”. Listan kan göras lång. Se till att rensa din profil från all buzz-words. Var istället konkret, personlig och exemplifiera.

10. Be om feedback

När någon ger dig en yrkesmässig komplimang, be personen att skriva ner den som en rekommendation på Linkedin. Dina kontakter kan även intyga dina kompetenser, vilket ökar din profils trovärdighet.

Sammanfattningsvis kommer du att öka sannolikheten att få drömjobbet. Varför förlita sig på enbart tur när du kan öka sannolikheten. Lycka till!

Följ Addilon på LinkedIn!

Förbered dig ytterligare inför din anställningsintervju och läs vidare om vanliga intervjufrågor.