Marknadsföra sig själv

marknadsföra sig själv

För att nå den karriär du drömmer om, är att marknadsföra sig själv ett steg i rätt riktning. Det blir mer och mer viktigt att synas. Vi har alla hört uttrycket: ”Syns man inte, finns man inte.” I detta fall om att nå åtråvärda företags nyckelpersoner, för att få dem att öppna upp ögonen för just dig.

Det är viktigt att du börjar innanför dig själv. Frågor som kan vara centrala att ställa är dessa: ”Vad är viktigt för mig, och var står jag i min värdegrund?” Detta är också ett steg i rätt riktning att lära känna sig själv, och kommer senare också bli vad du kommer att spegla mot andra människor, i detta fall potentiellt din framtida arbetsgivare. Viktigt är att du här är ärlig mot dig själv, och att faktiskt våga vara personlig.

Befintliga nätverk

Ett annat hjälpmedel kan också vara andra människor i din omgivning, t.ex. arbetskollegor och familjemedlemmar, som kan ge input och lyfta fram egenskaper som du själv inte tänkt på.

Några av de viktigaste punkterna:

  • Vad är jag bra på/Vad kan jag tillföra?
  • Vart kommer jag ifrån, och vart vill jag?
  • Hur ska jag ta mig dit?

Marknadsföra sig själv via sociala medier

När du väl hittat din ”grej”, är det dags att förmedla den. Men hur går man då tillväga? Att ansöka om en tjänst som ligger ute, är det traditionella tillvägagångssättet. Det kanske allra mest besökta sidan idag i jobbsökarsammanhang är just det: LinkedIn. Många rekryterare använder sig av LinkedIn för att hitta kandidater som inte valt att söka tjänsten på det traditionella sättet. För att vara sökbar för rekryterare kan det därför vara bra att lägga in vanliga sökord i dina tidigare erfarenheter som du tror att dem kan tänkas använda vid research av kandidater. Likadant som vi marknadsför oss själva privat för våra vänner och bekanta genom Instagram, i form av att lägga upp bilder som speglar oss själva och våra intressen samt gillar och dela artiklar på Facebook, ska vi bli lika engagerade i att dela en bild av vem vi är på LinkedIn, då det är det centrala mediet i förmedling av jobb idag.

Nätverka IRL

Även om vi lever i en era där teknologi är så centralt som det är, ska vi dock inte underskatta möjligheterna att nätverka irl. Mässor och nätverksträffar är bara två tillfällen där vi kan marknadsföra oss själva, och utbyta möjligheter att hjälpa andra i karriären. Genom att hjälpa någon, kan du nästan garantera att det kommer gynna dig själv någon gång i framtiden.

Vad för typ av bransch spelar självklart roll i hur man marknadsför sig. En designer av något slag gör sig bäst i att visa upp arbetsprover på olika sätt, medan en blivande krönikör kanske skriver blogg etc.

Ett sista men kanske det allra viktigaste tipset är att tro på sig själv. Tror inte du på det, finns större möjlighet att ingen annan kommer göra det heller.